Anksiozni Optimista

O UDRUŽENJU "ANKSIOZNI OPTIMISTA"

Misija i vizija

Udruženje osoba sa anksioznim poremećajem „Anksiozni Optimista“ je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja i prevencije anksioznih poremećaja.

Osnovna misija Udruženja je pružanje podrške i pomoći osobama sa anksioznim poremećajem i njima bliskim osobama. Važno je da znate da niste sami.

Verujem da udruženi možemo da pružimo podršku jedni drugima i da se bolje informišemo o načinima prevazilaženja anksioznosti. Verujem da možemo nama bliskim osobama da približimo kako se osećamo, kako bi razumeli i znali kako da nam pomognu.
Verujem da grupa sjajnih pojedinaca može promeniti okruženje u kome živi, na bolje.
Verujem da udruženi možemo ukazati društvu na važnost mentalnog zdravlja.

Vizija Udruženja je da postane prepoznatljivo Udruženje i tim koji doprinosi unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji anksioznih poremećaja i da postane vodeće Udruženje koje pruža podršku i pomoć osobama sa anksioznim poremećajem.

Ciljevi Udruženja su:

1. Pružanje podrške osobama sa anksioznim poremećajem i njima bliskim osobama.
2. Zalaganje za poboljšanje kvaliteta života osoba sa anksioznim poremećajеm i kreiranje projekata koji bi tome doprineli (seminari, grupne terapije i grupni treninzi).
3. Borba protiv stigmatizacije osoba sa anksioznim poremećajеm i uopšte osoba koje traže stručnu pomoć, kao i zalaganje za ublažavanje predrasuda i sprečavanja isključivanja osoba sa anksioznim poremećajеm iz normalnih društvenih tokova.
4. Osvešćivanje društva o potrebama osoba sa anksioznim poremećajеm.
5. Unapređenje prevencije mentalnih poremećaja.
6. Širenje svesti o mentalnoj higijeni.
7. Zalaganje za uvođenje pregleda psihijatra ili psihologa u sklopu obaveznog sistematskog pregleda, radi ranog otkrivanja mentalnih poremećaja.