Verujem da dobro napredujete u svom oporavku, ali i dalje možete iskusiti stresnu situaciju zbog koje bi mogli da se osećate zabrinuto i anksiozno. Često se desi da stres i anksioznost ne izazovemo mislima ili brigom, već nekom situacijom na koju nismo mogli da utičemo (na primer, primenjujete tehniku prihvatanja, vežbate pravilno disanje, naučili ste da su misli samo misli i mnogo bolje se osećate, ali su vam saopštili da ste izgubili posao zbog novonastale situacije). U tim trenucima, bez obzira što ste svesni svega, visok nivo stresa uzrokuje da opet osećate sve simptome anksioznosti, koji uključuju ubrzane otkucaje srca, ubrzano disanje, zatezanje mišića i znojenje, kao odgovor na reakciju „bori se ili beži“. Ako ste već na putu da prevaziđete anksioznost, možete bolje da se snađete u tom trenutku, ali i dalje utiče na vas.

Reakcija „bori se ili beži“ bila je zamišljena kao mehanizam preživljavanja koji omogućava sisarima (uključujući i ljude) da brzo reaguju na opasnu situaciju. Nažalost, danas ljudsko telo ima isti odgovor na stres, bez obzira što stes nije opasan po život. Stres aktivira ovu reakciju i simpatički nervni sistem, koji je jedan deo autonomnog nervnog sistema. Drugi deo je parasimpatički nervni sistem, koji deluje na opuštanje i usporavanje reakcija u telu. Autonomni nervni sistem je deo perifernog nervnog sistema koji, kao što i sam naziv govori, ima izvesnu samostalnost u kontroli rada srca, krvnog pritiska, disanja, otvorenosti zenica, rada sistema organa za varenje i razmnožavanje. Simpatički i parasimpatički sistem su dve komponente autonomnog nervnog sistema sa pretežno suprotnim funkcijama. Autonomnom nervnom sistemu pripada još i enterički nervni sistem koji je smešten u zidu organa za varenje.

Kada se aktivira simpatički nervni sistem, promene u telu odvijaju se vrlo brzo. Sve dok mozak ne shvati da je opasnost prošla, nastavlja da oslobađa hormone koji drže telo u pripravnosti za intenzivnu fizičku aktivnost. Jednom kada pretnja prestane, nivo kortizola opada, a parasimpatički nervni sistem usporava reakciju na stres oslobađajući hormone koji opuštaju um i telo, a istovremeno usporavaju mnoge od visoko-energetskih funkcija u telu. Simpatički i parasimpatički nervni sistem deluju poput akceleratora i kočnice na automobilu. Simpatički sistem je akcelerator- uvek spreman za ubrzanje. Parasimpatički sistem je kočnica koja nas usporava.

Kada se aktivira parasimpatički nervni sistem, on stvara miran i opušten osećaj u glavi i telu. Ljudi mogu da nauče da pokrenu svoj parasimpatički nervni sistem da smanje osećaj anksioznosti i stresa, a samim tim poboljšaju svoje raspoloženje, ojačaju imunitet i smanje krvni pritisak.

Postoje mnoge tehnike koje čovek može da praktikuje da ojača i aktivira svoj parasimpatikus, izazivajući odgovor na opuštanje u svom telu. Na primer:

– Provedite više vremena u prirodi.
– Idite povremeno na masažu.
– Praktikujte meditaciju.
– Vežbajte tehniku disanja za opuštanje (duboko trbušno disanje).
– Usredsredite se na umirujuću reč kao što je mir.
– Igrajte se sa decom i životinjama.
– Vežbajte jogu.
– Vežbajte progresivnu mišićnu relaksaciju.
– Idite u šetnju svakog dana (bar na pola sata).
– Bavite se nečim u čemu uživate (hobi).

Evo još nekoliko načina za aktiviranje parasimpatičkog nervnog sistema:

Nežno dodirujte usne
Na usnama su raspoređena parasimpatička vlakna, pa se dodirivanjem usana aktivira parasimpatički nervni sistem. Lagano dodirujte usne prstima, provlačite ih po usnama (nešto kao masaža usana).

Nemojte obavljati više zadataka u isto vreme
Pokušajte da ne obavljate više zadataka u isto vreme i razmišljate o tome što radite. Na primer, dok čitate, samo čitajte, kad jedete, samo jedite, bez gledanja u telefon ili televizor.

Koristite vizualizaciju
Koristite vizualizaciju i slike da biste stimulisali parasimpatički nervni sistem. Zamislite sebe na mirnom mestu koje volite. To bi moglo biti more na zalasku sunca, planina, prelepa bujna šuma ili bilo koje mesto na kom uživate i gde se osećate opušteno. Koristite sva svoja čula dok vizualizujete mesto u ovim slikama. Slušajte zvukove talasa, osetite vetar na svom licu i osetite miris tog mesta. Na taj način se možete osetiti opušteno.