Anksiozni Optimista

O čemu pišem?

Pišem o stvarima koje su mene zanimale dok sam imala najjaču anksioznost. O pojmu anksioznosti i o svemu što anksioznost prati, iz ugla nekog ko je to doživeo na svojoj koži, ali i stručno posmatrano. 

Kada sam se susrela sa anksioznim stanjem nisam znala šta je u pitanju, ne govori se u mom okruženju puno o psihičkim poremećajima. A kada vam neko postavi dijagnozu uglavnom ne objasni šta je to i kako da se nosite sa tim. Mene neupućenost dodatno plaši, pa zamislite da brinete oko svega i još brinete i strahujete jer ne znate šta je dovelo do toga da toliko brinete, šta je sad ta anksioznost i da li se može prevaziđe. Sećam se da sam tada imala hiljadu pitanja u glavi koja su me dodatno poremetila, jer nisam imala odgovore na njih i nisam znala gde da ih potražim. 

Onda sam odlučila da prestanem sa eskiviranjem, prikupila svu snagu i krenula u rašavanje problema. Prvo sam čitala o anksioznosti i zaista ima puno knjiga napisanih na tu temu, ali iz naučnog ugla, iz ugla profesije, a retko iz ugla ljudi koji su kroz to prošli. Tako da sam se ja informisala pre svega o anksioznosti kao poremećaju da vidim sa čime imam posla. Zamišljala sam to kao pripremu za meč:  prvo pogledaš kako protivnik igra i koje su mu snage i slabosti, mogućnosti i nedostaci. Kako drugačije dobiti protivnika? A onda sam čitala o različitim tehnikama i isprobavala sve što sam mislila da će mi smanjiti anksioznost, mnogo godina i lutala i na kraju našla rešenje. A rešenje je uglavnom kombinacija više stvari, samo treba pogoditi pravu formulu koja će vama biti učinkovita. 

Kod svake osobe anksioznost se drugačije ispoljava, ali suština je ista.  Zato ću vam ja kroz priče ispričati sve o mom iskustvu i svemu što sam do sada naučila. Pisaću i o anksioznosti i anksioznim poremećajima uopšte, kako bi mogli što bolje da se upoznate sa onim što osećate.