Anksiozni Optimista

Anksiozni Optimista

Sajt je posvećen svima koji su se susreli sa anksioznošću. Moja misija je da osobe koje pate od anksioznosti ili anksioznih poremećaja što više saznaju o tome, kako bi efikasnije prevazišle anksiozno stanje.

Cilj mi je da vam olakšam ovu neizmerno tešku borbu i da vam pružim podršku. Važno je da znate da niste sami.

Kako je nastao Anksiozni Optimista?

Anksiozni Optimista je nastao kao ideja odavno. Uvek sam razmišljala i o drugima koji se suočavaju sa svim simptomima i senzacijama anksioznosti. Razmišljala sam o tome kako bi bilo lepo da osnujemo udruženje, da se družimo, pružamo podršku jedni drugima i razmenjujemo iskustva. Tada sam pomislila: samo da mi bude malo bolje i ja ću to pokrenuti. U sprovođenje ideje sam krenula onog trenutka kad sam osetila poboljšanje, kada sam prestala da dopuštam anksioznosti da upravlja sa mnom i kada sam ja počela da upravljam njom.

Moja iskrena želja je bila da sa drugim ljudima podelim svoje iskustvo i da pomognem onoliko koliko je to u mojoj moći. Kada sam se susrela sa anksioznim stanjem, mnogo mi je nedostajalo da mi neko kaže da ima isti problem i da to može da se prevaziđe, da mi iz iskustva kaže šta da radim, kome da se obratim, koju knjigu da pročitam, kako najlakše da izađem iz kuće i slično. Iz te želje je i nastala stranica, a onda i sajt. Želela sam da ljudima približim i olakšam ovu neizmerno tešku borbu. A onda sam nastavila školovanje da bih danas mogla i na profesionalnom nivou da pomažem ljudima, jer samo iskustvo nije dovoljno.

Ja se zovem Danijela Mladenović, po zanimanju sam Okupacioni terapeut, završila sam master studije.

Zašto Anksiozni Optimista?

Pre nego što je nastao sajt, već smo se družili na društvenim mrežama. Mnogo vas me je pitalo zašto Anksiozni Optimista? Kako je moguće da se neko u isto vreme brine oko svega i veruje u pozitivan ishod? Da, ja sam optimista, vesela osoba, uvek nasmejana i pozitivna šta god da se dešava u mom životu, ali takođe sam imala i dijagnozu Generalizovani anksiozni poremećaj i to više od deset godina. Uvek se sa osmehom budim i imam neverovatno puno motivacije bez obzira na anksioznost. Mnogo puta sam u životu svojim pozitivnim uverenjima okrenula stvari i situacije iz nemogućih u moguće. Duboko verujem da kada se probudimo sami odlučujemo kakav će nam biti dan.

Svih ovih godina sam se mnogo trudila da naučim da kontrolišem svoju anksioznost ili da upravljam njome (ne mogu da kažem da se izlečim jer to nije bolest, a ne mogu da kažem ni da je pobedim- jer je anksioznost sastavni deo našeg života, mada često koristim reč pobeda). Ponekad kažem da imam anksioznost, ponekad kažem da sam je imala. Istina je i jedno i drugo. Više nemam anksiozni poremećaj, ali se desi da osetim simptome anksioznosti. Naučila sam da je prihvatim i živim sa njom tako da me ne remeti.

Dakle, Anksiozni Optimista zato što sam nepopravljivi optimista i zato što je anksioznost sastavni deo mog života.

O čemu pišem?

Pišem o stvarima koje su mene zanimale dok sam imala najjaču anksioznost. O pojmu anksioznosti i o svemu što anksioznost prati, ali iz ugla nekog ko je to doživeo na svojoj koži. 

Kada sam se susrela sa anksioznim stanjem nisam znala šta je u pitanju, ne govori se u mom okruženju puno o psihičkim poremećajima. A kada vam neko postavi dijagnozu uglavnom ne objasni šta je to i kako da se nosite sa tim. Mene neupućenost dodatno plaši, pa zamislite da brinete oko svega i još brinete i strahujete jer ne znate šta je dovelo do toga da toliko brinete, šta je sad ta anksioznost i da li se može prevaziđe. Sećam se da sam tada imala hiljadu pitanja u glavi koja su me dodatno poremetila, jer nisam imala odgovore na njih i nisam znala gde da ih potražim. 

Onda sam odlučila da prestanem sa eskiviranjem, prikupila svu snagu i krenula u rašavanje problema. Prvo sam čitala o anksioznosti i zaista ima puno knjiga napisanih na tu temu, ali iz naučnog ugla, iz ugla profesije, a retko iz ugla ljudi koji su kroz to prošli. Tako da sam se ja informisala pre svega o anksioznosti kao poremećaju da vidim sa čime imam posla. Zamišljala sam to kao pripremu za meč:  prvo pogledaš kako protivnik igra i koje su mu snage i slabosti, mogućnosti i nedostaci. Kako drugačije dobiti protivnika? A onda sam čitala o različitim tehnikama i isprobavala sve što sam mislila da će mi smanjiti anksioznost, mnogo godina i lutala i na kraju našla rešenje. A rešenje je uglavnom kombinacija više stvari, samo treba pogoditi pravu formulu koja će vama biti učinkovita. 

Kod svake osobe anksioznost se drugačije ispoljava, ali suština je ista.  Zato ću vam ja kroz priče ispričati sve o mom iskustvu i svemu što sam do sada naučila. Pisaću i o anksioznosti i anksioznim poremećajima uopšte, kako bi mogli što bolje da se upoznate sa onim što osećate. 

Zašto da me pratite?

Kada je nastala ideja, ona nije podrazumevala samo tekstove o anksioznosti i moje ispovedanje. Moja zamisao je bila da organizujem Udruženje sa puno članova koji će pomoći sebi i drugima koji se suočavaju sa anksioznim stanjem. Da radim individualne i grupne konsultacije gde ćemo raditi na konkretnim tehnikama za prevazilaženje anksioznosti. Da organizujem seminare na temu kako se izboriti sa anksioznošću (ili kako živeti sa njom), grupne treninge na otvorenom i druženja. Dakle, ideja je obuhvatala sve ono što može pomoći osobama sa anksioznim poremećajem da žive normalno. I sada tu ideju sprovodim u delo.

Ali, potrebni ste mi vi da budemo tim.