Svi se povremeno osećaju anksiozno. Ali kada anksiozni osećaji ne nestanu nakon stresne situacije ili nakon otklanjanja stresora i ako se događaju bez nekog posebnog razloga to može biti znak anksioznog stanja. Naravno, vi možete upravljati svojom anksioznošću i možete da pomognete sebi kod anksioznog stanja.

Postoji niz aktivnosti, tehnika i strategija pomoću kojih možete da smanjite anksiozne simptome i osećaje, a možda čak i potpuno prevaziđete anksioznost.

Strategija za prevazilaženje anksioznosti može sadržati jednu ili više anktivnosti i tehnika koje vama lično pomažu da se izborite sa anksioznim simptomima. Uglavnom je potrebno određeno vreme da pronađete strategiju koja je najbolja za vas. Ako neka strategija pomaže vama, to ne mora da znači da će kod druge anksiozne osobe delovati. Može se desiti i da nešto što vam je ranije pomagalo, sada ne pomaže da smanjite anksioznost. Zato strategiju treba stalno ispitivati i uvoditi novine kako bi uvek bila uspešna u borbi protiv anksioznosti.

Evo 10 načina kako možete da upravljate anksioznošću.

1. Sporo disanje. Kad ste uznemireni, vaše disanje postaje brže i plitko. Pokušajte da usporite disanje. Izbrojte do tri dok polako udišete na nos, zatim zadržite dah par sekundi i lagano izdahnite dok brojite do 6.

2. Progresivna mišićna relaksacija. Pronađite mirno mesto. Zatvorite oči i polako stegnite mišiće, a zatim opustite svaku mišićnu grupu od nožnih prstiju do glave. Držite mišiće zategnutim tri sekunde, a zatim ih brzo opustite i tako ostanite 2 minuta. Ovo može pomoći smanjenju osećaja napetosti mišića, koji često dolazi sa anksioznošću.

3. Ostanite u sadašnjem trenutku. Anksioznost može učiniti da vaše misli žive u užasnoj budućnosti koja se verovatno i neće dogoditi. Pokušajte da se vratite u sadašnjost. Vežbanje meditacije može pomoći.

4. Zdrav način života. Aktivno se bavite sportom, jedite zdravu hranu, izlazite u prirodu, provodite vreme sa porodicom i prijateljima, smanjite stres i radite stvari u kojima uživate, jer je sve to efikasno u smanjenju anksioznosti i poboljšanju opšteg blagostanja.

5. Učinite malo hrabro delo. Izbegavanje onoga što vas čini anksioznim pruža kratkoročno olakšanje, ali dugoročno može da vas učini još anksioznijim. Pokušajte da uradite nešto što vas uznemirava – čak i po malo. Prevazilaženje anksioznosti je učenje da se verovatno neće dogoditi ono čega se bojite – i ako se to dogodi, moći ćete da se nosite sa tim.

6. Dovedite u pitanje razgovor koji vodite sami sa sobom. Kakve su vam misli- tako se osećate. Anksioznost vas može naterati da precenite opasnost u nekoj situaciji i potcenite sposobnost da se nosite sa njom. Pokušajte da smislite drugačija tumačenja situacije koja vas uznemirava, umesto da projektujete najgori scenario.

7. Planirajte vreme za brigu. Teško je odmah da prestanete da brinete i zato odvojite malo vremena da se prepustite brigama u toku dana. Čak i 10 minuta svake večeri da ih napišete ili razmislite o njima može da vam pomogne da ne brinete u drugim trenucima u toku dana.

8. Upoznajte svoju anksioznost. Vodite dnevnik o tome kada se osećate najbolje i najgore. Pronađite obrasce i isplanirajte dan ili nedelju. Na taj način upravljate svojom anksioznošću.

9. Učite od drugih. Razgovor sa drugima koji takođe doživljavaju anksioznost može vam pomoći da se osećate manje usamljeno. Posetite našu grupu na Facebook-u da biste se povezali sa drugima koji imaju isti ili sličan problem.

10. Budite ljubazni prema sebi. Zapamtite da niste slabići, niste nesposobni i niste jedini. Zato se ne ljutite na sebe. Vi trenutno imate anksioznost.