Donošenje odluka (velikih i malih) ponekad može biti teško. Svi smo iskusili neodlučnost. Ali anksioznost može narušiti našu sposobnost da normalno donosimo odluke. Umesto toga, preterano razmišljamo, odugovlačimo sa odlukama zbog neizvesnosti koju osećamo, pitamo se da li će naša odluka uticati nepovoljno na našu budućnost, brinemo da ne pogrešimo pri izboru.

Dok mi doživljavamo sumnju u sebe boreći se sa neodlučnošću, odluke koje su pred nama čekaju. Ometa nas i to što težimo perfekcionizmu. Od sebe očekujemo da možemo sve potencijalne opasnosti da predvidimo i odmah nađemo rešenja problema.

Kod mene je anksioznost izazivala paralizirajuću neodlučnost. A pre nje sam bila osoba koja lako donosi odluke i veruje u najbolji mogući ishod (i opet sam to postigla). Samo što nije lako odlučiti kada u svojoj glavi možeš da zamisliš i vidiš bukvalno sve što može da krene po zlu.

Pri pomisli da treba da donesem neku odluku, u periodu hronične anksioznosti, osećala sam se kao da sam se našla u sred okeana neizvesnosti gde me talasi konstantno preplavljuju.

Kako da sebi olakšamo donošenje odluka?

U predstojećim situacijama u kojima za donešenje odluke nemate sve informacije i ne možete sve da predvidite, prihvatite neizvesnost kao prirodan deo učenja, rasta i razvoja. Živeti znači prepustiti se izazovima.

Presecite buku svojih beskorisnih misli i mučnih emocija. Jedino što je važno jeste da verujete u sebe da u tom trenutku, sa resursima koje posedujete, radite najbolje što znate. Takođe, oslobodite se i pitanja šta će drugi pomisliti o vašoj odluci.

Odredite da li je vaša odluka u skladu sa vašim vrednostima i onim što je vama zaista važno.

Prva odluka može biti odakle da počnete, a zatim polako, korak po korak. Ne morate na sva pitanja odmah da odgovorite, ne morate sve istog trenutka da rešite.

Dajte sebi vremena da dođete do toga da prestanete previše da oklevate. Treba vežbati proces donošenja odluka, treba vežbati toleranciju na neizvesnost tako što ćete uskakati u takve situacije. Takođe, treba vremena da se izvučemo iz zamke odlaganja.

Kada pravite izbor, verujte svojoj intuiciji da je to prava odluka za vas. Izbegavajte drugo nagađanje. Niko ne može da vam da tačne odgovore o tome šta je najbolje za vas osim vas samih. Možete da se konsultujete sa drugima, ali ako previše osoba pitate za mišljenje, to vas može još više zbuniti.

Vežbajte da pustite stvari i da se prepustite. To vam može pomoći u ublažavanju neodlučnosti i unutrašnjeg sukoba. Pokušajte da ne brinete o greškama previše, jer su one deo života. Jednom kada prihvatite da stvari nisu uvek pod vašom kontrolom, donošenje odluka će biti mnogo lakše i “manje opasno”. Izbegavajte da dovodite u pitanje svoju konačnu odluku. Kada donesete odluku, jednostavno prihvatite svoj izbor i idite dalje.

Bacite novčić. ☺️
Naravno, ovu metodu ne treba koristiti za velike odluke, kao što je odluka sa kim ćete osnovati porodicu. Ali ovo će funkcionisati ako se odnosi na nešto tako jednostavno kao što je odluka šta naručiti u restoranu. Ono što je zanimljivo kod bacanja novčića je da će vam vaša reakcija zapravo otkriti šta zaista želite.

Čestitajte sebi na svakoj odluci koju donesete. Pohvalite sebe da ste doneli sjajnu odluku. Recite sebi: postajem sve bolji/bolja u donošenju odluka. Ovo je dobar osećaj!

U životu ne možemo izbeći neizvesnost. Ne možemo predvideti budućnost. A donošenje odluke možemo posmatrati kao izazov, umesto da se osećamo ugroženo povodom toga.

Ako vam je potrebna stručna pomoć, ako trenutno ne znate kako da prevaziđete anksioznost ili vam je teško da se nosite sa anksioznim mislima i napadima panike, možete me kontaktirati i zakazati seansu.
Kontakt za zakazivanje seansi: info@anksioznioptimista.com.