Pre nekoliko dana jedan od komentara na mom blogu je bio „ma ti imaš blagu anksioznost, ne znaš ti kako je meni bilo…“. Ovo često slušam. I odlučila sam da toj „blagoj anksioznosti“ posvetim jedan tekst, zaslužila je. U životu mi se često dešavalo da, kada uspem u nečemu, dobijem komentar- blago tebi, ti baš imaš sreće. Pa, dragi prijatelji, nije to sreća, to je mukotrpan rad, pa onda nagrada. I zaista sam smatrala da nije na mestu reći nekome: to što ti imaš je blaga anksioznost. Anksioznost je anksioznost i ne verujem da bi neko ko je doživeo ovo stanje rekao da je bilo blago. Više od 10 godina ja sam se nadmudrivala sa anksioznošću i radila na tome da je prevaziđem (često i pogrešno, ali i tako se uči). To što danas živim normalno je rezultat truda i svakodnevnog rada. A razlog zašto drugi misle da je kod mene u pitanju blaga anksioznost je taj što sam uvek bila optimistična po tom pitanju, što sam se borila sa osmehom i zato što znala da ću je kad-tad prevazići.

Međutim, taj komentar mi nije dao mira, pa sam malo istraživala na tu temu (hvala na ideji). I zaista sam našla nekoliko naučnih tekstova koji se bave nivoima anksioznosti. Dakle, postoje različiti nivoi anksioznosti, kako subjektivno, tako i objektivno. Neke osobe se suočavaju sa teškom anksioznošću kojoj je potrebna hitna medicinska intervencija. Drugi se suočavaju sa umerenom anksioznošću koja drastično utiče na njihov život, ali još uvek su u stanju da “prežive” svaki dan. A neke osobe osećaju blagu anksioznost, što je nešto sa čime mogu da se nose, ali im je ipak život stresniji (većina ovih osoba uopšte neće ni pomisliti da ima anksioznost). Ono što ja zaista mislim je da smo svi mi prvo imali blagu anksioznost kojoj nismo posvetili pažnju, pa je prerasla u umerenu ili tešku anksioznost. Uglavnom, blaga anskioznost je prva opomena da je vreme da menjamo nešto kod sebe (navike, vrednosti, odnose sa drugima, odnos prema sebi…)

Patnja koju anksioznosti izaziva je uvek teška. Bez obzira koliko blaga ili jaka bila vaša anksioznost, to je uvek borba – inače ne biste shvatili da imate anksioznost. Važno je zapamtiti da ako anksioznost narušava vaš kvalitet života, treba da se tretira. Ne obraćajte pažnju na etikete poput „blage“ ili „teške“. Ako patite od anksioznosti i to vam smeta, potražite pomoć.

Ali, šta je uopšte blaga anksioznost?

Blaga anksioznost je anksioznost kojom se može upravljati bez ikakvih dodatnih tehnika. I pod tim se ne misli da ona jednostavno prolazi. Ali, još uvek možete imati dan bez panike, možete uživati u društvenom životu, hobijima i aktivnostima. Verovatno i pozitivno razmišljate o budućnosti. Blaga anksioznost je kada imate iritirajuće simptome koji ne nestaju, ali koji vas ne kontrolišu. Na primer: imate stalne brige, ali ih možete, generalno, ignorisati; možda ćete se osećati uplašeno, možda ćete osetiti mučninu, malaksalost i slično, ali ovi simptomi vas neće poremetiti. Nemate napade panike i anksioznost vas ne preplavljuje do te mere da počnete da se bojite simptoma anksioznosti.

Blaga anksioznost je više gnjavaža koja povremeno ima izraze ozbiljnosti koji vas podsećaju da je to nešto sa čim treba da se suočite. Mnogi anksiozni poremećaji mogu biti blagi. Napadi panike su retko blagi, ali postoji blagi opsesivno-kompulzivni poremećaj, kao i blagi generalizovani anksiozni poremećaj i blage fobije. Posttraumatski stresni poremećaj je malo zamršeniji, a blaga socijalna anksioznost je, zapravo, prilično česta.

Da li treba da lečimo blagu anksioznost?

Ako vaša anksioznost spada u kategoriju „blagih“, to ne znači da je to nešto što bi trebalo da ignorišete. Većina anksioznih poremećaja počinje kao blaga anksioznost pre eskaliranja, posebno ako je ne tretirate. Takođe, anksioznost je veoma lečivo stanje, da oni koji sebi dozvoljavaju da pate od blage anksioznosti samo zato što nije dovoljno “ozbiljna”, bespotrebno narušavaju svoj kvalitet života. Anksioznost uvek treba lečiti. Čak i anksioznost koja se ne kvalifikuje kao anksiozni poremećaj zaslužuje pažnju. Ako biste uvek bili tužni ili ljuti, potražili biste pomoć, tako da nema razloga da ne tražite istu pomoć ako živite sa blagom anksioznošću.

Kako se boriti sa blagom anksioznošću?

Možda ćete moći da kontrolišete blagu anksioznost uz jednostavne promene načina života.

Čak i da ništa drugo ne radite kako bi prevazišli blagu anksioznost, trebalo bi da vežbate redovno. Vežbanje je moćno i važno sredstvo za mentalno zdravlje, oslobađa endorfine koji smiruju celo telo. Koristi adrenalin koji se oslobađa kada ste anksiozni. Redovno vežbanje je najvažnija stvar koju možete učiniti za svoju blagu anksioznost.

Dovoljno spavajte i jedite zdravu hranu, to je važno za opšte zdravlje. Dokazano je da umorno telo može stvarati brige i negativne misli. Ako dovoljno spavate i jedete zdravu hranu, drastično umanjuje fizički i mentalni stres, što opet dovodi do toga da se lakše izborite sa anksioznim stanjem.

Osnovne strategije opuštanja mogu, takođe, biti od velike koristi. Za početak, vežbajte pravilno disanje, vizualizaciju i progresivno opuštanje mišića, najmanje dva meseca. Suprotno ustaljenom mišljenju, vežbe opuštanja ne deluju odmah. One funkcionišu samo kada ste navikli da ih radite bez puno razmišljanja i muke.

Svi mi anksiozni moramo da se popnemo na vrh planine i možemo pevati dok se penjemo ili se možemo žaliti na bolna stopala. Šta god da izaberemo, još uvek moramo da hodamo uzbrdo. Ja sam odlučila da pevanje ima mnogo više smisla. Ali, to ne znači da je moja anksioznost blaga.