Anksiozni Optimista

Da li znate da kontrolišete anksiozne misli

Da li znate da kontrolišete anksiozne misli?

Ako patite od anksioznosti, verovatno se osećate kao da vas um “muči”. Šalje vam misli koje vas upozoravaju na to čega bi trebalo da se plašite i na užasne stvari koje bi vam se mogle dogoditi. Onda ih vi analizirate i brinete, jer ako vam mozak šalje takve misli, one moraju biti tačne i važne, zar ne? Retko utihnu. Retko vas ostave na miru.

Da li ste nekada pokušali da kontrolišete svoj bes i uspeli u tome? Zašto bi anksioznost bila drugačija? Vaše emocije su deo vas, deo koji možete da kontrolišete. Anksioznost možete da kontrolišete menjajući način na koji reagujete na anksiozne misli. Smatram da je za prevazilaženje anksioznosti, anksioznih poremećaja ili napada panike veoma važno da shvatite da su misli samo misli, a ne nužno istina.

Kao što možda već znate, naše misli određuju našu stvarnost. Ali su često na autopilotu i naučiti kako da ih kontrolišemo može biti pretežak zadatak. Ustvari, mi treba da naučimo kako da promenimo način na koji reagujemo na njih. Ako vam treba malo pomoći da promenite svoju perspektivu, možete postaviti sebi sledeća pitanja kada primetite da misli upravljaju vama. Ova pitanja će vam pomoći da drugačije gledate na anksiozne misli, da ih odbacite kao nerealne i da vas više ne kontrolišu.

  1. DA LI JE MISAO RAZUMNA I TAČNA?

Pre svega, da li znate da imamo dnevno između 60.000 i 70.000 misli, koje se uglavnom ponavljaju (preko 90% misli su iste kao i prethodnog dana)? Šta ovo znači? Većinu vremena zapravo i ne razmišljamo, sećamo se. Dakle, da bi se pozitivne misli uselile u naš um i kako bismo sprečili da se negativne misli igraju iznova i iznova, moramo se svesno potruditi da ih kontrolišemo. Treba da postanemo svesni svojih misli. Sledeći put kad primetite misao kako vam pada na pamet, prvo se morate zapitati da li je ta misao tačna i realna?

Na primer, misao koja bi mogla da vam se vrzma po glavi je da ne umete da razgovarate sa ljudima. Dakle, ako se to dogodi, razmislite o tome sa kim sve svakodnevno komunicirate. Očigledno je da većina nas svakodnevno razgovara s nekim, pa se ova misao automatski može odbaciti, možemo je označiti kao nerealnu. To je jednostavno tako- primetite svoje misli i procenite da li su tačne ili netačne. Za nerealne misli nema mesta u vašem umu, zato ih samo odbacite.

  1. DA LI MI MOJE MISLI DAJU SNAGU I MOTIVACIJU?

Sledeće, zapitajte se da li vaše misli služe nekoj pozitivnoj svrsi u vašem životu? Da li vam pružaju ohrabrenje ili vas vuku prema dole? Vaše misli treba da vas vode ka ispunjenijem životu, tako da, ako vam misli ne daju podsticaj koji vam je potreban da postignete svoje ciljeve i snove, treba naučiti da ih odbacite. Ne kažem da je to jednostavno i da je moguće preko noći, ali to se vežba.

Negativne misli služe svojoj svrsi, takođe, ali ako čine većinu vaših misli, treba da ih se oslobodite.

  1. KAKO MOGU ISKORISTITI OVU SITUACIJU DA BI MOJ ŽIVOT BIO BOLJI?

Svako iskustvo u našem životu služi kao pouka. Kada doživite određeno iskustvo, bez obzira da li je dobro ili loše, razmislite čemu vas može naučiti. Ako ste trenutno u situaciji da ne možete da kontrolišete anksioznost i negativne misli, znajte da iz te situacije možete mnogo naučiti.

Čak i najteža vremena mogu nas pretvoriti u bolje ljude ako im dozvolimo, pa umesto da se fokusirate na negativne okolnosti, probajte da izvučete najbolje iz te situacije. Možemo dopustiti da nas iskustva promene ili da nas „polome“, šta biramo?

Agorafobija je strašna, ali zahvaljujući njoj sam danas bolja osoba. Našla sam smisao u svom životu, školovala se u međuvremenu da bih radila ono što zaista volim. Promenila način života, usvojila dobre navike. Počela da budem zahvalna na svemu, naučila sam da bezuslovno volim. A iz svog života potpuno sam izbacila očekivanja, pretpostavke i to da tražim krivca u sebi i drugima za sve što mi se dešava u životu.

  1. KOJA NAVIKA ME UDALJAVA OD ISPUNJENIJEG ŽIVOTA?

Sigurna sam da svaki čovek može uočiti jednu lošu naviku koja dovodi do samouništenja. Da li koristite drogu ili alkohol da biste izdržali dan? Da li se okrenete hrani svaki put kada se osećate uznemireno? Ili, možda koristite druge ljude kao način da ugušite svoje tuge.

Svi imamo svoje „poroke“, ali odricanje od tih navika moglo bi dovesti do neverovatnog rasta i transformacije u našim životima. Ispitajte svoj život da biste videli gde se može poboljšati i preduzmite potrebne korake da stignete tamo. Krenite od malih koraka, tako će biti lakše.

  1. DA LI GURAM POD TEPIH NEKI PROBLEM?

Ovo pitanje ide zajedno sa prethodnim. Možda u svom životu imate neku duboku mračnu tajnu koju ste neko vreme skrivali pod tepih. Izvucite je i pogledajte šta možete da učinite. Izbegavanjem problem neće nestati; u stvari, to samo uvećava problem. Svi smo skloni tome da stvari ostavimo po strani dok nam ne pređu preko glave. Dok ne dođemo u situaciju da moramo obratiti pažnju.

Zapamtite, kada promenite način na koji shvatate zabrinjavajuće misli, to ne znači da će vaš um prestati da vam takve misli šalje. Važno je da imate kontrolu nad tim šta radite kada imate takve misli. Moj um meni i dalje šalje anksiozne misli, ali takve misli me više ne uzdrmaju i ne uplaše, a ja puštam um da radi svoj posao.

  1. Kako se ponašati u trenutku kada počne stezanje u glavi i bukvalno kao da se gubim, to ne traje dugo ali stvara jako veliku paniku, od ubrzanih otkucaja srca, preko prekida daha kao da se zaustavi na pola, do osećaja utrnulosti jezika koliko se usta isuše… 🤷‍♀️1

  2. Molim da mi odgovorite ,imam problema sa kcerkom ,proganjaju je nehativne misli i zelja zza ubojstvom sebe.Pila je rispolekt i prestala jer dijagnozirane su joj emocionalne smetnje.Sada pije valisan biljne.Kako da joj pomognem?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *