Anksiozni Optimista

ne žalite

Izazov – Da li možete da izdržite da se ne žalite makar jedan dan?

Jadikovanje ponekad može biti olakšavajuće, ali ne potcenjujte njegov uticaj na vaše blagostanje. Čak i kada mislimo da smo opravdani u izražavanju nezadovoljstva ili u pronalaženju grešaka, stvaramo zaraznu negativnu energiju koja utiče na nas i na ljude oko nas. Prigovori smanjuju naš potencijal da ostvarimo ono što zaista želimo od života. Obzirom na to da je čovekova potreba da oseća nagon za žalbom, moramo da uložimo malo napora ako želimo da preokrenemo ovu kontraproduktivnu tendenciju.

Ne tako davno, slučajno sam naletela na jedan tekst u kom autorka izaziva čitaoce da prestanu da se žale na samo jedan dan. I to mi je privuklo pažnju. Inače, ne smatram sebe velikim „podnosiocem žalbi“, osim što ponekad kažem „dokle više“, ali sam odlučila da probam da se 24 časa ne žalim ni na šta. Meni, optimisti, to je delovalo veoma lako.

Ali, ispostavilo se da se mnogo više žalim nego što sam mislila. Tek kada sam počela zaista da obraćam pažnju na ono o čemu razmišljam, šta govorim i o čemu pišem, shvatila sam da i ja mnogo negativnosti iznosim u svet. To su uglavnom male stvari: „Smrzavam se!“ ili „Uf, zašto danas nije petak?“,  ali kada se ta mala jadikovanja saberu, odoh ja u pesimiste. 😊

Svaki put kad se požalimo, negativnu energiju unosimo u naš život i u svet oko nas. I to je nešto što, definitivno, ne treba da radimo ako se trudimo da pozitivnije živimo u sadašnjosti. Što se više žalite na svoj život (čak i ako vam je to jednostavno u mislima), manje prostora ostavljate za pozitivne misli koje donose ono na čemu biste trebali biti zahvalni.

Kada sam probala da provedem dan bez prigovora, postalo mi je jasno da moram da promenim neke svoje misaone obrasce i navike, bez obzira što inače sve gledam sa vedrije strane i što nisam neko se se često žali. Dok sam se borila da izbegnem svoje „žalbene“ misli (zaista sam počela da se nerviram!), razmišljala sam i o tome šta mi može pomoći da više ni jedan dan ne provedem tako.

Evo 11 koraka koji će vam pomoći da prestanete da se žalite na jedan dan, a ako ih usvojite kao navike, možete živeti mnogo ispunjenije.

Potražite rešenje

Kada vam se prepreka iznenada pojavi na putu, duboko udahnite i odlučite da potražite rešenje, umesto da kukate zbog problema. Ako samo pet minuta provedete u žaljenju, to bi moglo da vas odalji od produktivnog razmišljanja. Fokus uvek usmerite dalje od onoga što je pošlo po zlu, a svoje misli usmerite ka tome kako možete ispraviti stvari.

Nezadovoljstvo smanjite fizičkom aktivnošću

Kada osetite potrebu da se žalite, pokušajte da uradite neku fizičku aktivnost, kako biste oslobodili tu negativnu energiju i pretvorili je u nešto što je dobro za vaše telo. Na primer, trčite što brže možete deset minuta, uradite 10 čučnjeva ili igrajte uz omiljenu pesmu koja vam resetuje raspoloženje.

Vežbajte saosećanje

Odupiranje nagonu za žalbom zahteva održvanje dobrog raspoloženja većinu vremena, a to je veoma teško učiniti ako ste skloni samokritičnosti. Naučite kako da imate razumevanja za sebe, shvatite da imate prava da pogrešite, jer i iz grešaka možete puno naučiti. Takođe, kad osetite potrebu da se drugima žalite na nešto ili nekoga, setite se i da ćete njima preneti negativnost i da verovatno imate mnogo tema za razgovor osim da druženje provedete u prigovorima.

Opustite se

Nije samo važno da saosećajno sagledate sebe. Jednako je važno da naučite kako da smanjite nivo stresa. Nezadovoljstvo se pojavljuje mnogo češće kada smo preopterećeni, pa se zapitajte kada možete da odvojite vreme samo za sebe. Provedite to vreme radeći ono što vas čini srećnima i smirenima. Postoji mnogo tehnika kako da se opustite za samo 5 minuta.

Sagledajte stvari iz drugog ugla

Razmislite na šta želite da se žalite i primorajte svoj mozak da na to gleda na drugi način. Na primer, ako imate potrebu za jadikovanjem jer je neko otkazao sastanak s vama, mogli biste to preformulisati u „Sada imam slobodan sat za čitanje knjige.“ ili „Možda ćemo mnogo više uraditi sledeće nedelje“.

Postavite granice između sebe i drugih

Često poželimo da se žalimo jer smo dopustili drugim ljudima da utiču na naše raspoloženje. Znajte da je to vaš izbor. Razmislite o tome kako možete zaustaviti negativnost drugih ljudi da ne „iscuri“ u vaš vlastiti prostor. Setite se da problemi drugih nisu vaši problemi.  

Vežbajte empatiju

Kada želite da se požalite na nekog drugog, umesto toga budite namerno empatični. Stavite se na njihovo mesto i shvatite zašto se ponašaju tako. Ovaj pristup, koji ne osuđuje druge, povećava prihvatanje i razumevanje i može biti vrlo efikasan u ublažavanju nagona za jadikovanjem.

Prebrojte pozitivne stvari

Kada osetite kako se u vama pojavljuje novo nezadovoljstvo, jedan od najboljih načina da ga prisilite da se rasprši je namerno nabrajanje pozitivnih stvari. Na primer, jednom nabrojte pet stvari koje vas zasmejavaju, sledeći put možete se fokusirati na pet stvari zbog kojih se osećate ponosno.

Osluškujte potrebe svog tela

U nekim slučajevima želja za prigovaranjem manje je zbog onoga što se dešava u spoljnom svetu, a više zbog činjenice da se ne osećamo fizički dobro. Na primer, možda danas niste ručali, možda ste dehidrirali ili možda ne spavate dovoljno. Kritično pogledajte kako se odnosite prema svom telu i poradite na segmentima koje treba poboljšati.

Budite ljubazni

Protiv navike za žaljenjem se možete efikasno boriti tako što ćete sebi postaviti zadatak da redovno činite lepe stvari za druge. Osmeh, lepa reč, iskreni komplimenti i usluga mogu ljudima doneti ogromnu razliku, a zahvalnost koju dobijete kao odgovor pomoći će vam da vidite dobro u svetu.

Zamenite žalbu konstruktivnom kritikom

Na kraju, vredi napomenuti da ponekad možemo zameniti žalbu konstruktivnom kritikom. Na primer, ako treba da se pozabavite nečijim negativnim ponašanjem ili uvredljivim rečima, zapitajte se kako to možete učiniti na autentičan i asertivan način, umesto da se postavljate u ulogu žrtve koja se žali.

Najvažnija lekcija koju sam naučila iz ovog izazova je da puno stvari zbog kojih se žalim mogu da promenim. Previše mi je hladno dok gledam televiziju na kauču? Ustanem i uzmem pokrivač! Nervira me drugarica koja je uvek negativna? Mogu da prestanem da se družim sa njom! Mnogo žalbi je pod mojom kontrolom i shvatila sam da, ako me nešto muči, kukanje nije odgovor.

Ako želimo manje da se žalimo, moramo nešto da preduzmemo. A za one stvari koje ne možemo da kontrolišemo, mnogo je manje stresno da ih prihvatimo takve kakve jesu. Žaliti se na nešto što ne možete promeniti ogromno je gubljenje vremena i sve to stvara nepotrebnu negativnost. Dakle, ako mogu nešto da promenim, onda to i promenim. Ako mogu nešto da promenim, ali ne želim, onda ćutim. A ako ne mogu nešto da promenim, onda prihvatim i više nije tema mojih misli.

Nadam se da vam je sada jasnije kako možete smanjiti i anksioznost time što ćete prestati konstantno da se žalite. Često sam znala da krivim druge ili da tražim opravdanja za sebe zašto se loše osećam, zašto sam zabrinuta i u strahu, zašto ne mogu da izađem iz kuće. Rešenje je u nama.

Iako ovaj izazov traje samo 24 sata, verujem da može da vam „otvori oči“. Što više budete svesni toga koliko se žalite ili koliku potrebu imate za iskazivanjem nezadovoljstva, bolje ćete promeniti to kod sebe.

Konačno, da li ste spremni za 24 sata bez prigovora? Napišite u komentaru ako ste spremni i obavezno mi javite kako napredujete. Srećno!

1 misao u vezi “Izazov – Da li možete da izdržite da se ne žalite makar jedan dan?”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *