Anksiozni Optimista

Kontrolisanje anksioznosti

Naučite da kontrolišete svoju anksioznost

Da li volite boks? Ja baš i ne. Jedino što mi se sviđa a ima veze sa boksom je jedna izreka koja kaže da svi bokseri imaju plan dok ne počne borba u ringu. Sviđa mi se ta izreka jer na sjajan način ilustruje moju doskorašnju borbu sa simptomima anksioznosti. Kad naiđu dani kada sam se osećala dobro, uvek sam pravila plan o tome šta ću učiniti kako bih kontrolisala svoju anksioznost i sledeći put izbegla bežanje sa kase iz supermarketa. Ali čim bi se pojavili simptomi, ja bih se ponašala kao da sam u ringu sa Tajsonom (pitala sam ko je najbolji bokser svih vremena, jer moji nekadašnji simptomi nisu ništa manjeg kalibra). Bila bih manja od makovog zrna i sklupčala bih se sigurno u ćošak ringa i umirala od straha- tako ja to zamišljam. To je trajalo dok nisam pronašla pravi način da kontrolišem svoju anksioznost.

Ako nam je cilj da kontrolišemo anksioznost, moramo imati neki plan kako doći do cilja. Ono što smatram planom u tom slučaju je skup misaonih procesa i akcija koji će nam pomoći da se nosimo sa simptomima anksioznosti kada nam se dogode. Plan varira od osobe do osobe, jer ne postoji jedan pristup koji bi pomogao svima. U mom planu postoje stvari koje svakodnevno radim i jedna tehnika koju primenjujem „na licu mesta“ u slučaju napada. Stvari koje radim svakodnevno kako bih uopšte smanjila anksioznost: vežbam pravilno disanje, hranim se zdravo, kvalitetno se odmaram, vežbam, učim da meditiram, razmišljam pozitivno, čitam. Smatram da treba da radimo svakodnevno na smanjenju anksioznosti i da ne čekamo trenutak napada simptoma i da onda primenjujemo tehniku disanja. Ništa od toga ako ta tehnika nije ponavljana iz dana u dan i uvežbana. Međutim, htela bih da istaknem tehniku koju koristim u trenucima kad se dogode jaki simptomi anksioznosti ili anksiozni ili panični napad. Za ovu tehniku ste verovatno svi čuli.

Dakle, ključna tehnika koja je meni istinski pomogla je tehnika prihvatanja anksioznosti. Da biste efikasno kontrolisali svoje senzacije, morate učiniti ovu osnovnu stvar. I morate je ponavljati mnogo dana, a možda i meseci, ali to će vam pomoći da se izborite sa anksioznim simptomima. Interesantno je to što ona podrazumeva da se ne borimo uopšte. Ako anksiozne simptome ne shvatite kao borbu, neće biti tuče.

Iako deluje jednostavno, nakon što malo bolje analizirate ovu tehniku, shvatićete da je zapravo veoma teško ovo sprovesti u delo. Teško je zato što u naletu adrenalina i u situaciji kada se telo priprema za „bori se ili beži“ nagon, vi treba da ne radite ništa. Treba da prihvatite svoje simptome anksioznosti 100% i da ne dodajete više stresa i straha kada se simptomi aktiviraju. Verovatno ste primetili da kada imate napad ili neki moćan simptom povezan sa anksioznošću, bez obzira što znate šta treba da radite opet se uplašite (strah od straha). Drugim rečima, aktivira vam se simptom i dodate strah jer vas je simptom uplašio. Tada, ono što je počelo kao prolazni osećaj anksioznosti može se pretvoriti u potpuno užasni napad.

Ono što treba da uradite kada se simptomi anksioznosti dogode je da prihvatite sve senzacije i da se ne uplašite i ne opirete. Ako imate vrtoglavicu, ubrzan rad srca, preznojavanje ili plitak dah, treba da kažete- pa šta. Ovi simptomi vam neće naškoditi. Od svih dana i noći u kojima ste patili od anksioznih simptoma, koliko puta su vas fizički povredili? Vaš odgovor je verovatno nula. Stoga, budite sigurni i znajte da ako ne dodate više straha na prvi simptom anksioznosti ona će proći brže i neće se razviti u napad.
Prihvatite simptome i ne dajte im nikakvu važnost. Opustite se, stanite ili sedite mirno i samo posmatrajte. Pustite da anksioznost udari koliko god želi. Ako se suzdržite od dodavanja straha simptomu, vaše telo će se prirodno opustiti nakon kratkog vremena.

Zašto je ovo bitno? Ako omogućite simptomima anksioznosti da prođu kroz vas i ne pokrenu dodatni strah ili „šta ako“ misli, time trenirate svoj um i telo da ne proizvode anksioznost zbog anksioznosti. Kada pogrešite (svima se to dešava) i suprotstavite se simptomima, pokušate da ih smanjite ili izbegnete- to je upravo trenutak kada simptomi anksioznosti eskaliraju i izmaknu kontroli. Telo tada oslobodi adrenalin i nastavi da uznemirava vaš um i organe. To je užasan ciklus anksioznost – dodatni strah – adrenalin – više anksioznosti. Zaustavite ciklus tako što ćete prekinuti stalnu prekomernu proizvodnju adrenalina. Zbog toga morate prihvatiti anksioznost i pustiti da odradi svoje.

I da, morate biti strpljivi. Vremenom ćete steći dovoljno prakse, postaćete dobri u tome da ne radite ništa dok simptomi ne prođu. Ali ako ovo pročitate i ponovo pročitate, a zatim vežbate i vežbate i vežbate, simptomi će kraće trajati, a vi ćete postati sve bolji u primenjivanju ove tehnike. Ponovo ćete dobiti kontrolu. Anksioznost možda neće potpuno nestati, ali prestaće da bude tako velika stvar u vašem životu. I dalje ćete imati dobre i loše dane, ali ovo je pravi način povećanja broja dana u kojima ćete se osećati dobro. Moj skor sada je 28 prema 2 u jednom mesecu. A vaš?

  1. Istina 👏 Davno nisam imala napad panike, i desi se u kolima na kruznom toku, nemam izlaz, ttese se celo telo, a ja uzela torbu i polako vadila stvari iz nje, odmah me je proslo, ignorisala sam to koliko sam umela i eto. Godinama imam taj „problem“, navikla sam, i mogu ti reci da se super druzimo anks i ja 👍☺️

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *