Budite otvoreni i život će biti lakši. Kašika soli u čaši vode čini vodu preslanom i ne možemo je piti. Kašika soli u jezeru je gotovo neprimećena.

Ja sam vrlo emotivna osoba. Pretpostavljam da osećam stvari intenzivnije od prosečne osobe. Kad sam tužna, zaista sam tužna. Kad sam pod stresom, stvarno sam pod stresom. Takva osećanja krijem i to se na meni ne vidi. Ali, većinu vremena sam srećna i nepopravljivi optimista i to širim dalje, ne čuvam samo za sebe.

Zaista imam tu groznu naviku da maskiram kada se osećam loše ili da primoram sebe da se osećam drugačije. Izgleda kao da stalno moram da se podsećam da sam ljudsko biće i da je u redu da se ponekad osećam loše. Niko nije dobro raspoložen svake sekunde svakog dana.

Svi želimo da se osećamo dobro i srećno. Kada nas nešto uznemirava, sve što želimo je da se što pre osećamo bolje. Ali, vremenom sam uvidela da kada želim sebe da ubedim da sam dobro kada to nisam zaista, osećam se još gore.

Kad god prolazim kroz težak period, bilo da se radi o poslu, mom životu ili o mojim bliskim osobama, odmah pokrijem ranu govoreći sebi da sam u redu i da to ne utiče na mene. Nasmešim se i kažem svima da sam dobro, a onda plačem kada sam sama.

Takođe, kada sam prolazila kroz najjaču fazu anksioznosti, glumila sam osmehe i uveravala sve, uključujući i sebe, da sam savršeno dobro. A u meni je sve gorelo. Često bih rekla sebi da prestanem da budem toliko patetična i dramatična (iako to nikad nisam bila) i da ja nemam razloga da budem stalno pod tako velikim strahom. Gurala sam svoja osećanja sve dublje i nekad bi mi uspelo da na trenutak potisnem anksioznost, ali bi se svaki put vratila sve jača.

Često sam govorila sebi da je ono što osećam iracionalno ili glupo. Osećala sam se obaveznom da se pretvaram da sam jača nego što zapravo jesam. Retko sam otvoreno pričala o svojim stvarnim osećanjima. To nije zdravo.

Kad osećam pozitivne emocije, delim ih sa svetom. Nekada se nasmejem nekome u prolazu i izmamim osmeh toj osobi, probajte. Ali, poznajem osobe koje kriju i svoja pozitivna osećanja. Da li iz straha da ako neko primeti da su srećni da će im upropastiti dan namerno ili veruju da ako su srećni da će im se desiti nešto strašno. A ponekad misle da ne zaslužuju da se osećaju dobro, da je biti srećan pogrešno ili čak uvredljivo.

Prvi korak za rešavanje bilo kog problema je prepoznavanje problema. Isto pravilo trebalo bi da važi i kada su u pitanju osećanja. Prvi korak ka tome da se osećamo bolje je priznanje da se ne osećamo dobro.

Svi smo ljudi i svi imamo osećanja. Osećati znači biti živ. Važno je da naučite da prihvatite svoje emocije i iskustva i da naučite iz njih. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći u tome.

Priznajte kako se zaista osećate

Probijte fasadu koju ste postavili preko svojih stvarnih emocija i shvatite šta tačno osećate. Jeste li povređeni, besni, nervozni, uplašeni? Iskreno priznajte sebi šta osećate. Zapamtite da je u redu osećati se loše. Već ste postigli veliki napredak priznanjem da niste dobro.

Otkrijte izvor svojih emocija

Otkrijte šta je izazvalo da se osećate tako. Da li je bliska osoba rekla nešto što je povredilo vaša osećanja? Da li ste nervozni zbog razgovora za posao? Da li vas je neko iznervirao?

Kad god se osećam povređeno od strane nekoga, imam tendenciju da prećutim i progutam to. Tada ta osoba počne da me nervira, a ljutnja se skuplja. Ako sa nekim treba da ispravite nepravdu, komunikacija je jedini način. Teški razgovori moraju da se vode. Ali, ako odmah kažemo kako se osećamo, možemo da izbegnemo skupljanje negativnih emocija do tačke pucanja. I sama radim na tome.

Prestanite da potiskujete svoja osećanja

U redu je biti ranjiv. Dopustite sebi da budete besni, povređeni, uplašeni ili ljuti, a da sebi ne kažete da ste razmaženi i iracionalni. Vaša osećanja pripadaju vama i u redu je dopustiti sebi da ih osetite, a zatim ih izvučete na površinu i pozabavite se njima. Jedino što bi moglo biti iracionalno jeste suočavanje sa emocijama na nezdrav način, a ne sa samim emocijama.

Pustite da vaše emocije krenu svojim tokom

Potrebno je vreme da rana zaraste. Ako prolazite kroz težak period, ne pokušavajte da ubeđujete sebe da ste dobro, kada zapravo niste. Zapamtite da je svaki osećaj prolazan. Dajte sebi vremena da se izlečite.

Dakle, danas, ako imate posla sa nekom vrstom negativne emocije i pokušavate da je potisnete, ugušite ili ubedite sebe da je uopšte ni ne osećate, jednostavno prestanite to da radite i pustite je. Proći će tek kada joj to dozvolite.

I zapamtite, biće dobrih i loših dana uvek, jer mi smo samo ljudi. Dozvolite sebi da osećate.