Anksiozni napad je većina ljudi doživela bar jednom u životu. Javni nastup, nove radne obaveze, važni životni događaji, samo su neke od situacija zbog kojih se i najsmirenija osoba može osećati manje ili više pod stresom. Ova tehnika, 5-4-3-2-1, u pet koraka može biti veoma korisna tokom napada anksioznosti ili panike. Zove se još i tehnika uzemljenja, jer nas vraća u sadašnjost, onda kada nam um poskakuje između različitih anksioznih misli.

Uzemljenje je efikasan način za smirivanje anksioznosti. Dok izvodite ovu tehniku, identifikujete predmete oko sebe kako biste pomogli svom mozgu da se fokusira na sadašnji trenutak i prepozna gde ste, što stvara osećaj udobnosti i smirenosti. Osećate da imate kontrolu nad situacijom. Za još bolji rezultat, kombinujte ovu tehniku sa vežbama disanja za napad anksioznosti i brzo ćete se osetiti bolje.

Pre početka ove vežbe, obratite pažnju na disanje. Lagani, duboki udisaji mogu vam pomoći da zadržite ili se vratite u mirnije stanje. Jednom kada dođete do daha, prođite kroz sledeće korake da biste se prizemljili:

5: Navedite PET stvari koje možete vidite oko sebe. To može biti olovka, laptop, auto ili drvo, bilo šta što se u tom trenutku nalazi u vašem okruženju.

4: Navedite ČETIRI stvari koje možete dodirnuti oko sebe. To može biti vaša kosa, jastuk ili zemlja pod nogama.

3: Navedite TRI stvari koje čujete. Ovo može biti bilo koji spoljni zvuk. Ako imate osećaj da čujete kako vam kuca srce, to ne navodite. Fokusirajte se na stvari koje možete čuti van svog tela.

2: Navedite DVE stvari koje možete osetiti. Možda ste u svojoj kancelariji i osećate miris olovke, možda ste u svojoj spavaćoj sobi i osećate miris posteljine, a možda ste napolju i osećate miris pokošene trave. Ako je potrebno, kratko prošetajte da biste osetili neki miris.

1: Navedite JEDNU stvar koju možete okusiti. Na primer, da li osećate ukus zvake ili kafe.

Ukus je ponekad teško prepoznati, pa biste to mogli zameniti razmišljanjem o svom omiljenom ukusu. Neke verzije tehnike uzemljenja 5-4-3-2-1 kažu da navedete jednu stvar koja vam se sviđa kod vas. Svakako, cilj je identifikovanje elemenata oko vas. Kako se vaš um počne fokusirati na ove stvari, biće manje fokusiran na iznenadni nalet anksioznosti. Ovo će vam pomoći da usporite puls, kontrolišete disanje i da se, u celini, osećate bolje.

Ova tehnika je jedna od mnogih opcija koju biste mogli koristiti ako se osećate anksiozno ili preplavljeno. Meni je, takođe, pomagalo i to da igram igru, na primer, da navedem što više država, što više rasa pasa, što više gradova na određeno slovo, da reči izgovaram unazad… Ideja je da se naterate da razmišljate o nečem drugom, a ne o anksioznosti. Koliko god se činilo jednostavno ili da neće funkcionisati, ako se fokusirate, ove tehnike uzemljenja ipak rade.

Ako je anksioznost nešto sa čime se redovno susrećete i ako i dalje imate problem sa fokusiranjem ili suočavanjem sa tim osećanjima, obratite se stručnom licu za pomoć.